Učitelia na Zemlíne tvrdia, že učebnice chýbajú žiakom aj ich rodičom

09.10.2011 Vranov nad Topľou

      Vranov nad Topľou 9. októbra (TASR) - S nedostatkom učebníc po školskej reforme sa stále boria aj stredné či základné školy (ZŠ) na Zemplíne. V okrese Vranov nad Topľou sú niektoré ročníky odkázané na kopírované učebné texty, učivo sťahované z internetu či používanie starších materiálov pri vyučovaní. Ide napríklad o vranovské gymnázium alebo ZŠ v obci Sečovská Polianka.
      \"Učebnice na prvom stupni máme nové pre 1., 2. a 3. ročník, pracovné zošity z matematiky máme len pre 1. ročník, pre 2. až 4. sme ich zatiaľ nedostali,\" priblížil situáciu na margo chýbajúcich učebných pomôcok riaditeľ ZŠ v Sečovskej Polianke Ján Karol. Ako dodal, najhoršie sú na tom žiaci 4. ročníka, ktorých sa reforma v školstve dotýkala od ich nástupu do 1. ročníka. \"Nové učebnice nemali a nemajú ich ani teraz,\" reagoval na chýbajúci slovenský jazyk, matematiku, vlastivedu, hudobnú výchovu a pracovné vyučovanie. Výnimkou je však prírodoveda a náboženská výchova, štvrtáci sa dočkali v týchto dňoch podľa slov riaditeľa nových učebníc pre tieto predmety od ich distribútora.
      Všetky ročníky školy sú tak podľa riaditeľa v súčasnosti vybavené dostatkom didaktických pomôcok pre náboženskú výchovu a v prípade 3. až 8. ročníka aj novými materiálmi pre hodiny anglického jazyka. Situácia s nedostatkom niektorých druhov učebníc sa však týka aj druhého stupňa. \"Učebnice pre 8. ročník nie sú na chémiu, fyziku, geografiu, dejepis, biológiu, občiansku náuku, technickú výchovu alebo nemecký jazyk,\" konkretizoval Karol.
      Mária Fedáková z vranovského gymnázia TASR informovala, že študentom školy chýba dostatok nových učebníc slovenského jazyka, konkrétne pre 1. a 2. ročník, 3. a 4. ročník majú žiaci jednu do lavice, no literatúru máme pre všetky ročníky. Školské zariadenie by podľa nej potrebovalo zároveň obmeniť učebné materiály aj pre ďalšie predmety, a to fyziku, matematiku, biológiu, informatiku. \"Novú chémiu majú len žiaci 1. ročníka, ostaté ročníky si pomáhajú, ako vedia,\" podotkla Fedáková.
      Pedagógovia oboch školských zariadení, ako aj mnohých ďalších v okrese si pomáhajú pri vyučovaní materiálmi z internetu, kopírovaním učebných textov, ako aj starými učebnicami. Pedagógovia dúfajú, že distribúcia tých nových vzhľadnom na ich veľký nedostatok v školách bude prebiehať v nasledujúcom období omnoho rýchlejšie ako doteraz. \"Učebnica je dôležitá nielen pre žiaka, ale aj rodiča, ktorý sa chce deťom venovať doma pri písaní úloh, alebo pri učení vôbec,\" konštatoval v tejto súvislosti Karol. 
      \"Pravdou je, že v posledných troch až štyroch mesiacov sa dodávky učebníc rozbehli, proces sa naozaj zrýchlil. V piatok 7. októbra sme dostali od distribučnej firmy avízo, že v priebehu budúceho týždňa nám budú dodané nové učebnice matematiky pre 4. ročník a chémie pre 8. ročník,\" doplnil riaditeľ ZŠ v Sečovskej Polianke. \"Posledná dodávka bola u nás cez prázdniny, kedy bude ďalšia zatiaľ nevieme,\" uzavrela Fedáková.
 

Vyberte región